Araç Değer Kaybı

Araç Değer Kaybı


Değer Kaybı Nedir?

Değer kaybı kavramı araç sahibi ve bilinçli bir vatandaş olan herkesin bilmesi gereken hukuki bir haktır. Hepimizin malumudur ki kaza yapan bir araç ne kadar iyi tamir edilmiş olursa olsun orijinaline nazaran piyasadaki değeri düşmektedir. İşte bu kaybolan araç değerini karşılayabilmek amacıyla oluşturulmuş olan Değer Kaybı Teminatı kaza yapmış ve piyasa değeri düşmüş olan araç sahiplerinin sigorta şirketlerinden alabileceği ve piyasa farkını kapatıp ettikleri zararı minimuma indirebilecekleri bir teminat. Peki bundan nasıl faydalanabiliriz?


Koşullar

Bu teminat dolandırıcılık ve yolsuzluktan korunmak amacıyla bazı koşullarla sınırlandırılmıştır. Büyük bir ehemmiyetle değerlendirilmesi gereken bu koşullar karşılanmadığı takdirde Değer Kaybı teminatının alınamayacağını bir kez daha önemle belirtmek isterim. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir;

  • Kaza üzerinden 2 yıldan az zaman geçmiş olması
  • Kaza nedeniyle aracın piyasa değerinde düşüş olması
  • Daha önce çekme belgesi veya hurda statüsü olmaması
  • Kazada % oranda karşı tarafın suçlu olması
  • Kaza sonrası gerekli tutanakların tutulmuş ve mevcut olması
  • Bedel düşüşünün kazadan kaynaklanıyor olması
  • Aracın kaza sonrası satış görmemiş olması
  • Aracın 160.000 km'den az yol yapmış olması
  • Bu koşulları karşıladığımızı farz edip izlenmesi gereken yolu adım adım takip ediyoruz.


    Adım-1: Bilirkişi Raporu

    Öncelikle bu hakkın temini için durumun hukuki bir sürece intikal edebileceğini göz önünde bulundurmalıyız. Gerek sigorta şirketlerine gerekse sigorta tahkim kuruluna yapılacak başvurularda elimizde eksperlerden temin edebileceğimiz bir bilirkişi raporunun bulunması elimizi güçlendirecektir. Bunun için herhangi bir ekspere " Araç Değer Kaybı Ölçümü için Bilirkişi Raporu" istediğimizi söylediğimizde araç incelemesi sonrası bize gerekli evrağı verecektir.


    Adım-2: Poliçeler ve Gerekli Dosyalar

    Kanun gereği zorunlu hale gelen Trafik sigortası artık her araçta mevcut ve olmadığı takdirde trafiğe çıkmak yasak. Bu yüzden kazaya karışmış her aracın sigortası olduğunu farz ediyoruz ve kaza anında yürürlükte olan sigorta poliçemizin aslını ve bir adet fotokopisini ayrıca kaza tespit tutanağını ve eksper raporunu dosyalıyoruz ve gerekli mercilere başvurmaya hazırız.


    Adım-3: Kime Başvuruyoruz?

    Öncelikle başvurmamız gereken yer sigorta şirketidir.Biraz önce bahsettiğimiz evrakları ve dilekçemizi(dilekçe örneği) ilgili yerlere gönderdikten sonra şirketleri arayıp açılan dosyamızı takip edebiliriz. Burada dikkat etmemiz husus karşıdan alacağımız cevap hukuki geçerliliğe sahip olmalı ve yazılı, imzalı, onaylı olmalıdır. Ayrıca talep ettiğimiz miktarı da burada eksperden aldığımız raporla belgeleyebilir ve alamadığımız takdirde mahkeme sürecini hızlandırabiliriz. Evet, bu aşamada şirketlerden 15 iş günü içerisinde cevap almak durumundayız ve muhtemelen istediğimiz miktarı tahsil ederiz, eğer cevap almamışsak bu ret manasına gelir ve bir sonraki adım olan hukuki sürece gideriz.


    Adım-4 Hukuki Süreç

    Sigorta şirketinden aldığımız ret yazısı, sigorta şirketine gönderdiğimiz evraklar ve yeni hazırlayacağımız bir dilekçeyle Sigorta Tahkim Komisyonu'na başvurmamız gerekiyor. Bu süreçte bir avukattan yardım almak uygun olacaktır fakat kendimize güveniyorsak dilekçemizi kendimiz yazabilir başvuru formunu doldurur ve ister bizzat giderek isterse posta yoluyla komisyona ulaştırabiliriz. Mail ya da faks yolu uygun değil zira belgeler ıslak imzalı olmalı.

    Değer Kaybı dilekçe örneği